marți, 7 martie 2017

Oberon

Oberon (numit și Uranus IV) este numele celui mai îndepărtat satelit al planeteiUranus, al doilea ca mărime din cei 27 ai săi. A fost descoperit de către astronomul german Wilhelm Herschel la 11 ianuarie 1787. Numele a fost de fapt ales de fiul astronomului, Johann Herschel, care a botezat primii 4 mari sateliți drept Oberon, TitaniaAriel și Umbriel, după numele unor personaje din operele lui William Shakespeare și Alexander Pope. Oberon este regele zânelor din comedia Visul unei nopți de vară de Shakespeare, având-o ca soție pe Titania.

Oberon constă din cantități aproximativ egale de gheață și rocă, probabil separate într-un miez stâncos și un înveliș de gheață. Un strat de apă lichidă ar putea fi prezent la limita dintre miez și gheață. Suprafața lui Oberon, care este neagră și ușor roșiatică la culoare, pare a fi fost modelată mai ales de impactele cu asteroizi și cu comete. Ea este acoperită cu numeroase cratere de impact cu diametrul de până la 210 km. Oberon are și un sistem de canioane formate ca rezultat al expansiunii interiorului său în perioada incipientă a evoluției sale. Acest statelit s-a format probabil din discul de acreție care înconjura planeta Uranus imediat după formarea ei.

Sistemul uranian a fost studiat îndeaproape o singură dată: de nava Voyager 2 în ianuarie 1986. Ea a realizat câteva imagini cu Oberon, imagini care au permis cartografierea a aproximativ 40% din suprafața acestuia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu