luni, 14 decembrie 2015

Bătălia de la Wagram (5 – 6 iulie 1809)

Bătălia de la Wagram (5 – 6 iulie 1809) a fost cea mai importantăconfruntare militară a Războiului celei de-a Cincea Coaliții, desfășurându-se pe câmpia Marchfeld, în apropierea insuleidunărene Lobau și în dreptul localității Deutsch-Wagram, la 10 km nord-est de Viena. Bătălia a opus o armată franco-germano-italiană, condusă de Împăratul Napoleon I, unei armate austriece, comandate de arhiducele Carol de Austria-Teschen. Cele două zile de lupte s-au încheiat cu victoria decisivă a armatei franco-aliate.
În urma insuccesului de la Aspern-Essling (21 – 22 mai 1809), Napoleon rămâne cu armata pe malul drept (meridional) al Dunării și își concentrează o mare parte din trupe pe insula Lobau, la nord-est de capitala austriacă ocupată. Pe 4 iulie, la ora 21, profitând de o furtună violentă, forțele franco-aliate încep să traverseze brațul nordic al fluviului. În ziua următoare, pe 5, francezii și aliații lor lansează o violentă ofensivă, dar nu pot disloca excelentul dispozitiv prevăzut de arhiducele Carol, desfășurat în spatele liniei fortificate construite de-a lungul râului Russbach. Pe data de 6, în timpul dimineții, austriecii lansează o contraofensivă decisă dar imprecis coordonată, care aproape dislocă centrul inamic, dar aripile acestuia rezistă și, prin desfășurarea unei „Mari Baterii” și organizarea unei ofensive puternice pe stânga austriecilor și în centru, Napoleon reușește să oblige armata austriacă să se retragă treptat, încă de la începutul după-amiezii, ostilitățile încheindu-se în jurul orei 20. Armata franceză, epuizată, este incapabilă să lanseze o urmărire eficace iar armata austriacă se retrage în relativă ordine. În marș spre câmpul de bătălie, arhiducele Ioan de Austria, aflat la comanda unei armate austriece de mici proporții, nu a reușit să intervină în timp util pentru a susține armata principală.
 Pierderile au fost oarecum similare de ambele părți, dar Napoleon a câștigat un avantaj strategic decisiv, separând forțele demoralizate ale austriecilor și obligându-le să se retragă încontinuu în zilele ce au urmat bătăliei.[4]
Arhiducele Carol decide replierea în Boemia, în direcția Znaim, unde cele două armate se ciocnesc încă odată, pe 10 și 11 iulie, înainte ca arhiducele să ceară, pe propria răspundere, semnarea unui armistițiu. Bătălia de la Wagram a fost probabil ultima victorie decisivă strategic pe care a obținut-o Împăratul Napoleon,[4]austriecii cerând semnarea armistițiului la nici o săptămână după bătălie. Bătălia a fost de proporții uriașe, fiind a doua bătălie dinRăzboaiele napoleoniene ca număr de soldați implicați (după„Bătălia Națiunilor” de la Leipzig).[4] Pierderile enorme de ambele părți au fost cauzate în special de folosirea unei artilerii foarte numeroase, bătălia fiind prima mare înfruntare de artilerie din istorie.[5]

Bătălia de la Wagram
Parte a Războiul celei de-a Cincea Coaliții
Napoleon Wagram.jpg
Napoleon urmărind înaintarea trupelor franceze, pe 6 iulie 1809, în momentele critice ale bătăliei. Odată ce linia lui Davout a trecut de turnul de la Markgrafneusiedl, Împăratul a ordonat atacul general.
Informații generale
PerioadăMiercuri, 5 iulie — joi, 6 iulie 1809
Loccâmpia Marchfeld, în apropiere de Deutsch-WagramAustria, la 10 kilometri nord-est de Viena
RezultatVictorie franceză decisivă
Combatanți
Franța Imperiul Francez
Königreich Sachsen 1806-1815.GIF Saxonia
Flag of Bavaria (striped).svg Bavaria
Flag of the Napoleonic Kingdom of Italy.png Regatul Italiei
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Imperiul Austriac
Conducători
Franța Împăratul Napoleon I
Comandant suprem al
Grande Armée d'Allemagne
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Arhiducele Carol
Generalissimus al
K.K. Hauptarmee
Efective
150 000 – 175 000[1][2]:
134 000 în infanterie[2]
27 600 în cavalerie[2]
433 de piese de artilerie[2]
140 000[1][2]:
121 500 în infanterie[2]
14 700 în cavalerie[2]
414 de piese de artilerie[2]
Pierderi
31 500 de oameni[3]:
27 500 de morți, răniți și dispăruți
4 000 de prizonieri
12 drapele
21 de piese de artilerie
41 750 de oameni[3]:
23 750 de morți, răniți și dispăruți
18 000 de prizonieri
10 drapele
20 de piese de artilerie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu