duminică, 6 decembrie 2015

Hipertensiunea

Hipertensiunea este o boală cronică ce reprezintă tensiunea arterială crescută a arterelor. Valoarea ridicată face ca inima să pompeze într-un ritm mai accelerat față de ritmul normal pentru a propulsa sângele în vasele sangvine. Tensiunea arterială poate fi de două tipuri, sistolică sau diastolică, acestea deosebindu-se între ele în funcție de starea mușchilor inimii, care fie se contractează (tensiunea sistolică) fie se relaxează (tensiunea diastolică) în intervalul dintre bătăi. În perioada de repaus, tensiunea arterială normală se încadrează între 100–140 mmHg în cazul tensiunii arteriale sistolice (limita superioară) și 60–90 mmHg în cazul tensiunii arteriale diastolice (limita inferioară). Tensiunea arterială ridicată se identifică cu valori persistente ale tensiunii arteriale egale cu sau mai mari de 140/90 mmHg.
Hipertensiunea arterială este clasificată fie ca hipertensiune arterială primară (esențială) sau hipertensiune arterială secundară. Circa 90–95% din cazuri fac parte din categoria „hipertensiunii arteriale primare”, ceea ce înseamnă tensiune arterială crescută fără a avea la bază o cauză medicală evidentă. Alte afecțiuni la nivelul rinichilor, arterelor, inimii sau sistemului endocrin determină restul de 5–10% din cazuri (hipertensiune arterială secundară).
Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru cazurile de atac de cordinfarct miocardic (atac de cord),insuficiență cardiacăanevrisme ale arterelor (de exempluanevrism aortic), boală arterială periferică și este cauza bolilor renale cronice. Chiar și o creștere moderată a valorilor tensiunii arteriale este asociată cu o speranță de viață mai redusă. Modificarea obiceiurilor alimentare și a stilului de viață pot aduce ameliorări, ținând sub control tensiunea arterială și pot reduce riscurile asociate cu complicații ale stării de sănătate. Cu toate acestea, tratamentul medicamentos este deseori necesar pentru persoanele în cazul cărora schimbarea stilului de viață nu are efectul dorit sau este o condiție insuficientă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu