duminică, 6 decembrie 2015

Toma T. Socolescu

Toma T. Socolescu (n. 20 iulie 1883Ploiești — d. 16 octombrie 1960,București) a fost un arhitect român, reprezentant al arhitecturii autohtone de la începutul secolului al XX-lea până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Și-a consacrat întreaga viață dezvoltării județului Prahovași, în special, a orașului Ploiești, prin fondarea Bibliotecii Nicolae Iorga a Muzeului Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, contribuind totodată la viața culturală a României. Printre cele mai importante construcții proiectate se numără Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul, Halele Centrale, Palatul de Justiție, Palatul Școalelor Comerciale, Banca Creditul Prahovei și Cinematograful Scala.
A fost primarul Ploieștiului în perioada decembrie 1919 – martie 1920, iar în 1927 s-a stabilit la Păulești, comună al cărei primar a fost între anii 1938 și 1945 și a cărei infrastructură a dezvoltat-o.
În perioada comunistă, nedorind să se afilieze Partidului Comunist, familia sa a fost persecutată de către Securitate, el a fost evacuat din casa sa de la Păulești iar bunurile i-au fost confiscate. S-a mutat la București, unde a și murit în 1960.

Toma T. Socolescu
TomaTSocolescu-CuPalarie.jpg
Toma T. Socolescu în tinerețe.
Informații personale
Nume completToma T. Socolescu
Naționalitate România
Data nașterii20 iulie 1883
Locul nașteriiPloieștiRomânia
Alma MaterArhitectul a absolvit Școala națională superioară de arhitectură, devenită Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu
Data decesului16 octombrie 1960 (77 de ani)
Locul decesuluiBucureștiRomânia
Lucrări
Clădiri semnificativeHalele Centrale și catedralaPloiești
Proiecte semnificativeSistematizarea și mărirea suprafeței intravilane a orașului Ploiești
Design semnificativArhitectură neobrâncovenească
Premii și distincțiiPremiul I pentru concursul pentru Palatul Primăriei București în 1925; Decorat cu ordinul Coroana României în grad de ofițer; cetățean de onoare al orașului Ploiești

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu